Van 7 tot 13 oktober stond niet alleen Nederland, maar ook Rotterdam in het teken van opvoeden. In samenwerking met de Rotterdamse kenniscentra, maatschappelijke organisaties, scholen en experts zijn door heel Rotterdam opvoedtafels georganiseerd.
Rosarium leverde haar bijdrage door zowel op eigen locatie, maar vooral ook bij de mensen thuis opvoedtafels met uiteenlopende onderwerpen te organiseren.
De opvoedtafels werden geleid door ambtenaren werkzaam binnen de gemeente Rotterdam. Zij zaten echter niet als professional, maar als een willekeurig persoon aan tafel. Dit leidde tot een informele prettige sfeer. Een van onze tafels werd zelfs bezocht door Afke van Rijn, directeur Integratie en Samenleving van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Aan de hand van de gesprekken is een actueel beeld ontstaan over de mogelijkheden en moeilijkheden rondom de opvoeding. Moeders kregen de gelegenheid ervaringen uit te wisselen. Zo werd gesproken over de uitdagingen in het opvoeden, het kunnen stellen van grenzen, belonen en ouderbetrokkenheid.
Verschil
Anders dan de oudere generatie, beseft de jongere generatie beter dat opvoeden in een multiculturele, maar vooral veranderende maatschappij een uitdaging is. De jongere generatie ouders heeft andere verwachtingen van hun kinderen dan hun voorgangers. Waren beroepen als arts, advocaat en econoom vroeger de gangbare beroepen, nu focussen, met name hoogopgeleide, jonge ouders met een migranten achtergrond zich meer op talentontwikkeling en zetten zij alle zeilen bij om hun kinderen te laten excelleren.
Debat
Alle ervaringen en adviezen van ouders, opvoeders en deskundigen werden samengevat tijdens het slotdebat georganiseerd door Arminius op dinsdag 29 oktober.
Een panel bestaande uit opvoedkundige Elsie Sloot, Pedagoge en Hoofddocent aan de Hogeschool Rotterdam Mariette Lusse en Illias El Hadioui, socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam reflecteerden tijdens het debat samen met de aanwezigen over opvoeden in divers Rotterdam.